Eerste hulp bij...

Ongeval met uw auto?


Bent u betrokken bij een ongeval met uw auto? Dan kunt u even de kluts kwijt zijn. Probeer rustig te blijven en de gevolgen van het ongeval in te schatten. We lijsten even op wat u moet doen bij een ongeval.

Bestek aanvragen
ongeval met auto
01 gewonden

Zijn er gewonden?

Zijn er mensen gewond na een ongeval met de auto? Ja? Bel dan meteen het noodnummer 112! Je komt nu terecht bij de hulpdiensten. Volg de instructies die je via de telefoon krijgt nauwkeurig. We geven je graag mee dat de aanwezigheid van de politie verplicht is van zodra er gewonden zijn.

02 gegevens

Verzamel feitelijke gegevens

Heb jij schade opgelopen na een ongeval met de auto? Verzamel dan zo veel mogelijk feitelijke gegevens die de situatie en je eigen positie op het ogenblik van het verkeersongeval duidelijk aantonen. Dit kan belangrijk zijn voor het verdere verloop indien er onenigheid zou zijn.

Wat zijn feitelijke gegevens?

  • Neem duidelijke foto’s van het ongeval met uw wagen vanuit verschillende invalshoeken
  • Maak aantekeningen op het asfalt (met krijt) om de posities aan te duiden indien de wagens snel verwijderd moeten worden
  • Noteer de gegevens van eventuele getuigen alvorens ze weggaan. Hun verklaringen kunnen later cruciaal zijn
03 aanrijdingsformulier

Vul het aanrijdingsformulier in

Een goed ingevuld aanrijdingsformulier kan de schaderegeling versnellen na een ongeval met de auto, maak daarom een zo gedetailleerd (maar objectief) mogelijke beschrijving van het ongeval met uw auto.

Denk eraan: een foutief of onvolledig ingevuld formulier kan voor problemen zorgen.

04 documenten

Welke documenten heb ik best aan boord?

Bij een ongeval met carrosserie schade zijn een aantal zaken verplicht. Voorbereiding is alles. Handig om in je auto te hebben liggen bij een ongeval met de auto:

  • Je identiteitskaart en rijbewijs
  • Een fluorescerend vestje en een gevarendriehoek. Veiligheid boven alles!
  • Een of meerdere aanrijdingsformulieren
  • Een balpen
  • Een stukje krijt om eventueel op het wegdek markeringen aan te brengen
  • Een smartphone om foto’s te nemen
05 schaderegeling

Schaderegeling bij een verkeersongeval

Hoe verloopt de schaderegeling naar aanleiding van een ongeval met de auto en de vergoeding?

Situatie 1: Je ben niet verantwoordelijk voor het verkeersongeval.
Wanneer je zelf niet verantwoordelijk bent voor het verkeersongeluk, maar wel schade hebt geleden (materiaal of lichamelijk), krijg je deze vergoed via je autoverzekering. De verzekeraars van beide partijen regelen onderling op welke manier de schade vergoed zal worden.

Situatie 2: Je bent verantwoordelijk voor het verkeersongeval.
Wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor het verkeersongeluk, ben je ook aansprakelijk voor de geleden materiële schade aan je eigen wagen en/of lichamelijke schade. Je zal dan geen vergoeding krijgen via je autoverzekering. Wens je echter in alle situaties, dus ook bij eigen aansprakelijkheid, een vergoeding te krijgen voor de geleden schade? Dan kan je, aanvullend op je verplichte autoverzekering, een aanvullende verzekering afsluiten bij je verzekeraar. We denken hierbij aan een omniumverzekering (voor de schade aan je wagen) en/of een bestuurdersverzekering (voor de lichamelijke schade). Contacteer hiervoor je verzekeraar.